4 Aralık 2014 Perşembe

Tilkiler Düdeni

Tilkiler Düdeni, Antalya'nın Manavgat ilçesi sınırları içinde yer alan bir düdendir. Düdenin uzunluğu 6.816 metredir.

Tilkiler Düdeni ya da Tilkiler Mağarası, Antalya ilinin Manavgat ilçesindeki Tilkiler Köyünn doğusunda yer alır. Adını, yanında bulunduğu bu köyden alır. Mağara, Oymapınar Barajı'nın 4 kilometre kadar kuzeybatısında, deniz seviyesinin 150 metre kadar yukarısında yer alır. Mağaranın Manavgat ilçesine uzaklığı yaklaşık 20 kilometredir.

Mağara 1976 yılında Oymapınar Barajı'nın inşası sırasında keşfedilmiştir. Mağaranın yatay uzunluğu 6.650 metredir ki bu uzunluğu ile Türkiye'deki en uzun 3. mağaradır (Pınargözü ve İnsuyu'ndan sonra). Mağara, girişe göre 159 metre derinliğe ulaşmaktadır.

Mağara, yaşlı Miyosen kaya tabakası içinde oluşmuştur. Kısmen de olsa kireç taşı oluşumu gözlenmektedir. Bu özellikler, mağaranın bilimsel açıdan değerli olmasına neden olmaktadır.

Mağara içinde gölcükler bulunmaktadır. Bu gölcüklerin su yükseklikleri değişik düzeydedir. Yaz ve kış aylarında su yükseklikleri 68 metre ile 128 metre arasında değişmektedir. İlkbahar aylarında mağarada taşkınlar meydana gelmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın