3 Aralık 2014 Çarşamba

Ksantos (Xantos)

Ksantos, Fethiye yakınlarında yer alan antik kenttir. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. Kentte bulunan buluntular, kentin tarihinin M.Ö. 8. yüzyıla kadar gittiğini göstermektedir. Bölgede bulunan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahitler ve mezar anıtları bulunmaktadır. Kent, 1988 yılında Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiştir.

Ksantos (Xanthos),  Muğla ilinin Fethiye ilçesine 46 kilometre mesafede yer alan Kınık Köyü yakınlarında yer almaktadır. Ksantson, Antik Çağ'da Likya'nın en büyük idari merkezi idi. Antik kent, M.Ö. 545 yılında Perslerin hakimiyetine girmiştir.M.Ö. 400'lü yıllarda ise tamamen yanmıştır. Bu yangından sonra yeniden inşa edilen şehir tekrar inşa edilmiş, M.Ö. II. yüzyılda Likya Birliğinin başkenti olmuştur. Daha sonra Roma ve Bizans yönetimine giren devlet 7. yüzyıla kadar Bizans hakimiyetinde kalmıştır. Likya, Helenistik, Roma ve Bizans etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında Letoon ile birlikte Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Antik kentten günümüze gelen eserler arasında kaya mezarları, lahitler, dikme mezar anıtları, Likya akropolü, tiyatro, Erken Hıristiyanlık dönemine tarihlenen kilise görülecek yerlerdendir. 1840'lı yıllarda bölgede araştırmalar yapan İngiliz Fellows, "Nereidler Anıtı" ile birlikte birçok eseri İngiltere'ye götürmüştür. Bu anıtlar halen "British Museum"da sergilenmektedir.

Theatre, Photo by Seref Halicioglu

Photo by Seref Halicioglu

Photo by Seref Halicioglu

Photo by Seref Halicioglu

Photo by TANJU KORAY UCAR

Photo by mutluhan ceyhan

Photo by Haluk CÖMERTEL

Sarcophagus, Photo by maschuehle

Photo by maschuehle

Photo by maschuehle

Photo by Michael Turtle

Photo by Michael Turtle

Cathedral, Photo by ksaricali

Basilica, Photo by İLKER YOLSAL

East - West Colonned Street, Photo by ksaricali

Rock Tombs, Photo by rumpelstiltskin



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın