1 Aralık 2014 Pazartesi

Kral Kaya Mezarları

Kral Kaya Mezarları Amasya il merkezinde yer almaktadır. Kaya mezarları Hellenistik dönemde Amasya'yı başkent olarak kullanan Pontus Krallarına (M.Ö. 333 - M.Ö. 26) aittir. Mezarlar, Harşena Dağı'nın güney eteklerine oyularak yapılmıştır. Vadi boyunca irili ufaklı 21 tane mezar olduğu bilinmektedir. Ancak bu mezarlardan sadece birkaç tanesi günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Kaya mezarlarının arkaslarında geçitler bulunmaktadır. Bu tünellerden birisinin nehre kadar uzandığına inanılmaktadır.

    Kral Kaya Mezarlarının en büyüğü, batı yönündeki en son mezardır. Bu anıtın yüksekliği 15 metre, genişliği 8 metre, derinliği ise 6metredir. Büyük Kral Mezarı olarak da bilinen bu mağara diğerlerinden daha geniş bir girişe sahiptir. Bu anıt da diğer anıtlar gibi zaman içinde tahribata uğramıştır.

Bütün mağaralarda ortak olarak kapı benzeri girişler yapılmıştır. Mağaraların ağzının genişçe bırakılmasının nedeni, bu mezarların bir şekilde tavaf edilmesi olduğu düşünülmektedir.

Bu mezarların bazı tarihlerde hapishane gibi işlevlerle kullanıldığı da bilinmektedir. VI. Mithridates, barış görüşmesi için gelen ancak görüşmelerde zorluk çıkaran Romalı elçileri, bölgede yer alan bir mezara hapsetmiştir.

1075 yılında Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarlardaki gömüleri kaldırtmıştır.

Photo by Ahmet SERTTÜRK
Photo by Giorgos Dimitriadis

Photo by İ.Yaşartekin

Photo by dorianqray



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın