3 Aralık 2014 Çarşamba

Gordion Müzesi

Gordion Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinde yer alır. Müze, 1963 yılında açılmıştır. Müzede Eski Tunç Devri ile Erken Frig Dönemi'ne ait eserler sergilenmektedir.

Müze, 1963 yılında bugünkü adı ile Yassıhöyük'ün yanında kurulmuştur.

Friglerin başkent olarak kullandığı Gordion çevresinde birçok tümülüs bulunmaktadır. Bu tümülüslerin en bilineni Kral Midas Tümülüsü'dür. Tümülüsteki kazılar 1957 yılında başlamış ve tümülüs 1960 yılında ziyarete açılmıştır.

1989 yılında ev inşaatına başlayan bir kişi bahçesinde bir mozaik keşfeder. Durumu Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne bildirir. Yapılan incelemeler, bu mozaiğin M.S. III. yüzyıla ait bir Roma mozaiği olduğu sonucunu verir. Mozaiğin çıkarılması ile ilgili işlemler yaklaşık 10 yıl sürer. 1999 yılında bu mozaik Gordion Müzesi'ne taşınır.

1954 yılında bir tümülüs keşfedilir. Keşfedilen bu tümülüs bir Galat mezarıdır. "Tümülüs O" olarak anılmaya başlanır. Zaman içinde doğa ve insan taraflı tahrip olmaya başlanan eser Kültür Bakanlığı tarafından gerekli incelemeler yapılarak yerinden sökülür. Taşları numaralandırılır ve yok olmaktan kurtarılır.

Photo by Hasan Kobakçı

Photo by chernomore

Photo by serdar uyar

Photo by chernomore

Photo by chernomore

Photo by serdar uyar



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın