30 Kasım 2014 Pazar

Aşıklı Höyük

Aşıklı Höyük, Aksaray ili Gülağaç ilçesi sınırları içinde yer alan tarihi bir höyüktür. Bulgulara göre Aşıklı Höyük'teki ilk yerleşimler M.Ö. 9. bin yılda başlamış olup 8. bin yılın sonuna kadar sürmüştür. Aşıklı Höyük günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar tarihlenebilmektedir ve bu özelliği taşıyan en eski yerleşim birimlerinden birisidir. Avcı-toplayıcı olarak bilinen toplulukların yerleşik hayata geçtiği ilk köy olarak bilinir.

Aşıklı Höyük, 1120 metrelik bir rakımda yer almaktadır. Höyüğün özellikle batı bölümleri Melendiz Irmağı'nın yer değiştirmeleri neticesinde sürekli bir aşınmaya maruz kalmıştır.

Höyükle ilgili ilk çalışmalar 1963 yılında Hititolog Edmund Gordon tarafından apılmıştır. Höyükte ilk kazı çalışmaları 1989 yılında başlamıştır.

Aşıklı Höyük, birkaç özelliği ile dünyada ilklerin yaşandığı yerdir. Öncelikle, tahıl tarımının ilk yapıldığı yerdir. Madenciliğin ilk örnekleri burada yapılmış olmalıdır. Hayvanlar ilk defa burada yerleşim bölgelerinde tutulmaya başlanmıştır. Bir kadın iskeletinin kafatasında yer aldığı tespit edilen bir deliğin bilinen ilk cerrahi operasyona ait olabileceği düşünülmektedir.

Photo by Selim Karagöz
Photo by Selim Karagöz


0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2014 - 2018 Nerede Ne Gezilir | Tasarım : By Blogger Templates
En Üste Çıkın